Debtia logo
Log på

Det europæiske boligmarked oplever første kvartalsvise fald siden 2014

Ejendomspriserne i store dele af Europa falder. Sammenlignet med sidste år er prisen på boliger i euroområdet faldet med 1,7 pct. og med 1,1 pct. i EU i andet kvartal af 2023. Det viser tal fra Eurostat.

De europæiske boligpriser falder for første gang i næsten et årti

Situationen på det europæiske ejendomsmarked er ved at ændre sig. Huse i EU er i gennemsnit billigere end sidste år. De europæiske boligpriser faldt for første gang på årsbasis siden 2014 i andet kvartal af 2023, viser de seneste tal fra Eurostat, Den Europæiske Unions statistiskkontor.

På den anden side er huslejepriserne steget med tre procentpoint i samme periode, hvilket indikerer europæernes interesse i at leje deres bolig frem for at købe fast ejendom.

De europæiske boligpriser falder for første gang i næsten et årti

Tabellen viser de kvartalsvise og årlige ændringsrater for HPI (house price index) for de seneste fire kvartaler.

Boligprisindekset faldt med 1,7 % i euroområdet og med 1,1 % i EU mellem april og juni sammenlignet med samme kvartal året før. Disse tal følger en årlig stigning på 0,4 % og 0,8 % i henholdsvis euroområdet og EU, som blev registreret i årets første tre måneder.

I en kvartalsvis sammenligning begyndte priserne imidlertid at stige: med 0,1 % i euroområdet og med 0,3 % i EU mellem april og juni 2023.

Siden de sidste tre måneder af 2022 er huspriserne faldet to kvartaler i træk: -1,4 % i fjerde kvartal af 2022 og -0,7 % i de første tre måneder af dette år, før de oplevede en lille stigning i andet kvartal af 2023.

Hvilke lande har oplevet det største prisfald?

Ni EU-lande registrerede lavere priser i andet kvartal af 2023 end året før, men i de øvrige 17 medlemslande fortsætter boligpriserne med at stige.

Tyskland registrerede det største årlige fald i kvartalet med -9,9 pct., efterfulgt af Danmark med -7,6 pct. og Sverige med -6,8 pct.

Kroatien registrerede den største stigning med +13,7 %, efterfulgt af Bulgarien med +10,7 % og Litauen med +9,4 %.

Huslejepriserne fortsætter med at stige

I andet kvartal af 2023 steg huslejepriserne i EU med 0,7 % sammenlignet med de foregående tre måneder. Huslejepriserne var i gennemsnit 3 % dyrere sammenlignet med samme periode året før.

Tallene viser en støt stigende sats kvartal for kvartal.

I de sidste tre måneder af 2022 steg huslejen med 2,5 % årligt, og i de første tre måneder af 2023 steg den med 2,9 %.

Et tilbageblik

Mellem 2010 og andet kvartal af 2023 steg huspriserne med 46,3 % og huslejepriserne med 21,2 % i EU, oplyser Eurostat.

Når man sammenligner andet kvartal af 2023 med 2010, steg huspriserne mere end huslejepriserne i 20 ud af de 27 EU-lande.

De europæiske boligpriser falder for første gang i næsten et årti

Huspriserne blev mere end fordoblet i Estland, Ungarn, Litauen, Letland, Tjekkiet, Luxembourg og Østrig. I Grækenland, Italien og Cypern blev der registreret et mindre fald.

For huslejepriserne steg i 26 EU-lande. De højeste stigninger blev registreret i Estland (+208 %) og Litauen (+168 %). Det eneste fald i lejepriserne blev registreret i Grækenland (-21 %).

Læs også om ECB hæver renten for tiende gang i træk – Nationalbanken følger ECB’s eksempel.