Inkasso Guide

I denne Inkasso Guide kan du læse alt om hvad inkasso er, hvilke regler der gælder, og hvordan du enten selv sender et sag til inkasso eller forholder dig til et inkasso krav du har modtaget.  

Hvad er reglerne for inkasso?

Uanset om du skylder penge – eller har penge til gode, er det vigtigt at kende reglerne for inkasso.

Hvis du skylder penge skal du betale dem til den aftalte tid. Gør du ikke det har dem du skylder pengene ret til at forsøge at inddrive dem – enten selv, eller ved at overdragen sagen til et inkassobureau eller advokat.

Inden en skyldner kan sendes til inkasso skal der sendes en rykker. Den skal redegøre for gælden og der skal gives en frist på 10 dage inden gælden sendes til inkasso. Rykkerskrivelsen kan indeholde et gebyr – typisk på 100 kr., samt renter af det beløb der skyldes.

Første skridt vil i reglen være, at få skyldner til at anerkende gælden og om muligt indgå et frivilligt forlig om betaling. Lykkedes det går sagen ikke videre til retslig inkasso.

Hvis skylder ikke vil anerkende gælden kan sagen gå videre til retten. Som skyldner risikerer du samtidig at blive registreret som dårlig betaler i et kreditoplysningsbureau som RKI eller Ribers (Experian). Det kan gøre det svært at optage nye lån eller få kredit andre steder.

Hvis gælden anerkendes kan sagen gå videre til inkasso.

Inkasso koster – skyldner betaler

Der er naturligvis omkostninger forbundet med at føre en inkassosag. I første omgang er det dem der rejser sagen – og hyrer en advokat eller inkassobureau, der hænger på udgiften. Men som skyldner vil du blive pålagt de rimelige og relevante udgifterne der er til inkasso.

Hvor stort beløb der helt nøjagtigt må opkræves for inkasso afhænger bl.a. af gældens størrelse og hvem der fører inkassosagen (egeninkasso eller fremmedinkasso).

 

Links til relevante informationer om inkasso

Få alle fordelene i dag. Få Debtia på dit hold.