Debtia logo
Log på

ECB hæver renten igen – ligeledes gør Danmarks Nationalbank

Den Europæiske Centralbank (ECB) er fast besluttet på at nedbringe inflationen. Torsdag den 16. marts hævede ECB atter sin ledende rente med 0,5 procentpoint til 3,0 procent – dette på trods af den finansielle uro i banksektoren. Danmarks Nationalbanken fulgte denne gang trop med samme stigning.

ECB hæver renten igen

Den Europæiske Centralbankchef, Christine Lagarde, bemærker på et pressemøde torsdag, at der har været et alvorligt pres på det finansielle marked, efter bankkrak i USA. Hun siger, at ECB følger udviklingen på markedet tæt.

Efter den amerikanske bank Silicon Valley Bank (SVB) krakkede og uroen i den scweiziske storbank Credit Suisses forventede flere en mindre rentestigning. Lagarde fastslog, at den høje inflation og at nedbringe den til målsætningen på 2 procent er førsteprioriteten hos ECB. Derfor hæves renten nu med 50 basispoint eller 0,5 procentpoint.

Christine Lagarde kaldte gentagne gange banksektoren i de 20 lande, der bruger eurovalutaen, robuste med stærke kapital- og likviditetspositioner.

”Med dets pengepolitiske værktøjer er ECB under alle omstændigheder fuldt udrustet til at yde likviditetsstøtte til det finansielle system i euroområdet, hvis det bliver nødvendigt, skriver ECB i pressemeddelelsen.”

Renteforhøjelser  for sjette gang i træk

Det er sjette gang i træk, at ECB hæver renten. Efter ti år med negative renter i eurozonen har den skyhøje inflation tvunget ECB til at hæve renten i et historisk højt tempo sidste år.

Da den første rentestigning kom sidste sommer, blev indlånsrenten hævet fra minus 0,5 procent til nul procent. Det var ECB’s første renteforhøjelse siden 2011. På de to efterfølgende rentemøder blev renten hævet med 0,75 procentpoint og igen hævet med 0,5 procentpoint i december.

De seneste prognoser fra ECB blev færdiggjort i begyndelsen af marts, hvorved der ikke blev taget højde for de seneste spændinger på de finansielle markeder.

”Disse spændinger indebærer yderligere usikkerhed i tilknytning til vurderingerne af inflation og vækst i basisscenariet, ”skriver ECB.

ECB skriver også, at den samtidig har opjusteret sin vækstprognose til gennemsnitligt 1,0 procent, og at den vil blive styrket til 1,6 procent i 2024 og 2025. Samtidig forventes inflationen i gennemsnit at være 5,3 procent i 2023, 2,9 procent i 2024 og 2,1 procent i 2025.

Nationalbanken følger ECB’s rentestigninger

Danmarks Nationalbank følger denne gang ECB’s renteforhøjelser med 0,50 procentpoint. ECB’s rente er lidt højere end i Danmark, da Nationalbanken undlod at hæve renten på samme niveau som ECB i februar. Nationalbanken hævede i februar renten med 0,35 procentpoint til 2,1 procent.

Læs også om hvorfor hæver centralbankerne renten?