Debtia logo
Log på

Kun et europæisk land har højere forbrugerpriser end Danmark

I 2022 var Danmark blandt de dyreste lande i EU. Danskerne brugte næsten en femtedel af deres indkomst på basale forbrugsvarer og tjenesteydelser, herunder fødevarer, tøj og fodtøj.

Danske priser er blandt de højeste i EU.
KILDE: EUROSTAT

Siden sidste år er priserne på basale forbrugsvarer og tjenesteydelser steget i et voldsomt tempo, hvilket har lagt et massivt pres på husholdningerne overalt i verden. De skyhøje energipriser, fragtrater og ikke mindst krigen i Ukraine står bag de voldsomme prisstigninger, der ikke er set siden begyndelsen af 1980’erne.

Nye tal offentliggjort af Eurostat viser, at de samlede danske leveomkostninger lå 44,5 % over EU-gennemsnittet i 2022. Det betyder, at en indkøbskurv med varer til en værdi af 1.000 kr. i EU koster 1.450 kr. i Danmark.

Kun de irske priser lå højere end de danske på 46,4 % over EU-gennemsnittet i 2022.

Resultaterne fra Eurostat bygger på en undersøgelse, hvor priserne på mere end 2.000 forbrugsvarer og tjenesteydelser sammenlignes på tværs af 36 europæiske lande i 2022.

Eurostat har siden 1995 sammenlignet priserne på tværs af EU-landene. Resultaterne giver værdifuld indsigt i forbrugerprisniveauer, hvilket gør det muligt for enkeltpersoner, virksomheder og politikere at vurdere og sammenligne omkostninger på tværs af europæiske lande.

Skatter og afgifter trækker priserne op

Danmark har fra årene 1995 til 2020 markeret sig som det dyreste land med priser 40-45 procent over gennemsnittet.

En af forklaringerne bag de høje priser i Danmark er den høje moms samt de mange forbrugsskatter, der tilsammen udgør 25,5 procent af forbruget i Danmark. Det er det 3. højeste niveau blandt OECD-landene, kun overgået af Ungarn (27,4 procent) og Luxembourg (27 procent).

Danmark har blandt andet det højeste prisniveau inden for varekategorierne fødevarer (særligt brød), energi samt tøj og fodtøj. Alene priserne på dansk energi er 49 procent højere end EU-gennemsnittet. Irland har det højeste prisniveau inden for varekategorierne alkohol og tobak.

De laveste prisniveauer blev registreret i Rumænien, hvor priserne lå 42 procent under gennemsnittet, mens Bulgarien var billigst inden for varekategorierne alkohol, tobak samt tøj og fodtøj.

Det er værd at bemærke, at resultaterne er et øjebliksbillede af forbrugerpriserne i 2022 og muligvis ikke afspejler de aktuelle markedsforhold. Faktorer såsom valutakurser, inflation og økonomisk udvikling kan påvirke prisniveauet, hvilket gør det vigtigt regelmæssigt at overvåge og evaluere disse tendenser.

Ved at analysere og overvåge prisdata kan politikere og centralbanker arbejde hen imod at skabe retfærdige og konkurrencedygtige markeder til gavn for forbrugerne.

Centralbanken forventer, at fødevare- og den samlede inflation vil køle af i år, primært takket være de faldende energipriser.

Læs også om inflationen i Danmark er faldende, men leveomkostningerne er fortsat høje.