Debtia logo
Log på

Lån uden sikkerhed

Har du brug for hurtig adgang til kontanter, kan et lån uden sikkerhed være løsningen. Fordelen ved lån uden sikkerhed er, at de udbetales relativt hurtigt, du behøver ikke stille nogen sikkerhed for dit lånebeløb, og du kan frit bruge pengene, som du ønsker. Nogle långivere giver dig også mulighed for at låne penge på trods af eksisterende gæld.

Lån uden sikkerhed

I denne artikel vil vi gå mere i dybden med, hvad et lån uden sikkerhed er, samt i hvilke tilfælde du bør undgå det. Formålet er at give dig som låntager en bedre forståelse af, hvordan et lån uden sikkerhed fungerer. Et lån uden sikkerhed kan være et meget fleksibelt redskab, så længe du bruger det ansvarligt.

Hvad er et lån uden sikkerhed?

Et lån uden sikkerhed betyder, at du ikke skal stille sikkerhed over for banken eller kreditor for det beløb, du ønsker at låne. I Danmark er usikret lån mest udbredt i form af forbrugslån, SMS-lån, kreditkortgæld og privatlån. Fælles for dem alle er, at det er dig som låntager, der er kreditors eneste sikkerhed.

Da kreditor ikke tager sikkerhed for lånebeløbet, vil de påtage sig en højere risiko end ved for eksempel at udstede et realkreditlån. Derfor har usikret lån ofte en langt højere omkostning forbundet med sig sammenlignet med sikret lån. For eksempel har usikrede lån tendens til at have høje gebyrer, en høj rente og en kort tilbagebetalingsperiode.

Hvem kan få et lån uden sikkerhed?

Da det er dig som låntager, der er bankens eneste sikkerhed for, at de får de penge, de låner ud, har de derfor strenge krav til, hvem der kan låne penge uden sikkerhed. Selvom kravene varierer fra bank til bank og fra kreditor til kreditor, er der nogle kriterier, der er ens for alle. Nedenfor har vi derfor samlet de mest almindelige krav til dig, der ansøger om et lån uden sikkerhed.

  • Du skal være mindst 21 år gammel.
  • Skattemæssigt hjemmehørende i Danmark.
  • Du skal kunne vise fast indkomst (beløbet varierer)
  • Du har ikke gæld eller inkassosager.
  • Du kan maksimalt låne 4x din egen indkomst.

Selvom du opfylder ovennævnte krav, udføres en kreditkontrol. Årsagen til dette er, at Finanstilsynet i Danmark kræver, at alle banker foretager en sådan vurdering, inden de godkender et lån. Her vil banken blandt andet gennemgå oplysninger fra din selvangivelse, folkeregister og gældsregister. De vil derefter få en idé om, hvordan din privatøkonomi ser ud, inden de derefter giver eller afviser en ansøgning.

5 ting du bør vide, før du ansøger

Tilbagebetalingstid

Lån uden sikkerhed har en meget høj rente. Derfor bør du kunne betale pengene tilbage så hurtigt som muligt. Jo hurtigere du betaler af på lånet, jo mere sparer du i renteomkostninger.

Inkasso og gæld

Hvis du ansøger om et lån samtidig med, at du har gæld eller er tilknyttet inkasso, vil du i langt de fleste tilfælde opleve et afslag på din ansøgning. Undtagelsen er mindre lån som SMS-lån og private lån.

Gebyrer

Lån uden sikkerhed kommer ofte med meget høje gebyrer. Du bør derfor sammenligne flere lån og vælge den mulighed, der tilbyder de laveste gebyrer. Dette sparer dig penge på lang sigt og gør tilbagebetalingsperioden kortere.

Lån ikke mere end nødvendigt

Det kan være fristende at låne mange penge, når du først får tilbuddet. Men da usikret lån er meget dyrt, bør du aldrig låne mere, end du har brug for.

Opret et budget

Du bør altid lægge et budget, når du optager et lån. Dette sikrer, at du har pengene til at dække lånet, men også at du kan håndtere eventuelle rentestigninger.

Læs også om hvad håndpant og underpant er.