Til trods for at inflationspresset er aftagende er der fortsat behov for en restriktiv pengepolitik i EU med høje renter, skriver organisationen OECD i sin seneste rapport.
EU er nødt til at styrke det indre marked og fastholde en restriktiv pengepolitisk kurs, såfremt den underliggende kerneinflation skal aftage og den europæiske økonomis modstandsdygtighed skal vokse. Dette fremgår af OCED, organisation for økonomisk samarbejde og udvikling, i sin seneste prognose ”European Union And Euro Area 2023”.
Rapporten kommer, mens lande på tværs af EU kæmper med de langvarige virkninger af COVID-19-pandemien og Ruslands invasion af Ukraine.
I rapporten, der blev offentliggjort den 6. september, opfordrer OECD Den Europæiske Centralbank (ECB) at hæve renten på næste pengepolitiske møde. Ifølge OECD er det nødvendigt med en forsat stram pengepolitik for at få inflationen tilbage mod en holdbar kurs, der er i overensstemmelse med målet på 2 procent.
ECB har i den seneste lange periode kontinuerligt hævet renten i forsøget på at bremse inflationen. Seneste i juli til 3,75 %, hvilket ikke er set siden 2000.
Det kommende rentemøde d. 14. september er præget af usikkerhed, efter at centralbankchef, Christine Lagarde, tidligere har udtalt, at fremtidige rentebeslutninger udelukkende vil afhænge af ECB’s tolkning af de nuværende økonomiske data.
De seneste data fra august viste, at inflationen i eurozonen var 5,3 procent i august mod 5,5 procent måneden forinden. Om dette er nok til et foreløbigt rentestop, vil tiden vise, men eftersom den underliggende inflation fortsat er for høj, er det tvivlsomt.
Læs også om ECB hæver renten til det højeste niveau siden 2000.