Debtia logo
Log på

Rentestigning påvirker manges økonomi – her er hvad du kan gøre

Vi befinder os i, hvad mange kalder en dyr tid. Alt omkring os er dyrere, især vores lån, den mad, vi spiser, og det brændstof, vores biler bruger. Danmarks Nationalbank hæver den toneangivende rente med jævne mellemrum for at stagnere inflationen. Den højere pengepolitiske rente betyder dyrere realkreditlån, dyrere forbrugslån og andre typer lån.

Rentestigning påvirker manges økonomi – her er hvad du kan gøre

I denne artikel uddyber vi, hvordan rentestigningerne påvirker din økonomi, og hvordan du kan spare på dine udgifter.

Ny forhøjelse af den pengepolitiske rente

Vi har længe været velsignet med en rente, der har været så lav, at det ikke har været en udfordring for de fleste at optage lån. Efter mange år med dette gode har centralbanker rundt om i verden besluttet, at den pengepolitiske rente skal hæves.

Siden juli sidste år har Nationalbanken hævet renten hele ni gange. Hver gang har landets banker fulgt med. De mange renteforhøjelser har fået stor betydning for de fleste danskers økonomi.

Sådan kan du få dine penge til at række længere

Selvom det kan være svært at nå til slutningen af måneden, er der flere ting, du kan gøre for at få dine penge til at strække sig. Her er et hurtigt overblik:

  • Spar dine udgifter på mad, formindsk dine ugentlige indkøbsture og lav en madplan
  • Opsig unødvendige abonnementer og streamingtjenester
  • Brug strøm når det er billigst
  • Saml små lån
  • Refinansier

Du kan som det første oprette et budget for indtægter og udgifter. På den måde kan du få et overblik over, hvor mange penge du har til rådighed, og hvor meget du skal bruge på faste udgifter såsom husleje, el og mad. Du kan derefter forsøge at begrænse dine udgifter på andre områder, såsom underholdning og shopping.

En anden måde at spare penge på er ved at være opmærksom på tilbud og rabatter. Hold øje med butikkernes tilbudsaviser og tjek, om det er muligt at bruge kuponer eller rabatkoder, når du handler online.

Derudover kan det godt betale sig at lave en madplan for ugen, så du kan bruge rester og ingredienser, du allerede har liggende i skuffer og skabe. Medbring dine egne indkøbsposer, når du handler ind, og spar hundredvis af kroner om året ved ikke at købe butikkernes plastikposer.

Du kan også overveje at skære ned på store udgifter såsom realkreditlån eller billån. Kontroller, om du kan refinansiere eller forhandle bedre vilkår med din bank eller skifte til en bank, der tilbyder lavere renter. Hvis du skal ansøge om forbrugslån, skal du sørge for at have overblik over markedet og vælge det billigste lån.

Saml små lån og kreditgæld

Da renterne fortsætter med at stige, vil det være et smart træk at gribe ind over for små lån og anden forbrugergæld. Ved at samle små lån i et større lån, ender du samlet set med en lavere rente. Derudover får du kun et terminsgebyr at betale pr. måned.

De penge, du sparer, kan bruges til at betale større afdrag, så du hurtigere kommer af med gælden. Du undgår således, at lånet koster mere end nødvendigt, og samtidigt får du mere overblik i din økonomi.

Læs også om sådan administrerer du dine lån og gæld.