Debtia logo
Log på

4 alternative løsninger, hvis banken har sagt nej

Lav indkomst, for store eksisterende lån eller betalingsanmærkninger – der er mange grunde til, at banken siger nej til at låne penge ud. I denne artikel ser vi nærmere på forskellige muligheder for dem, der har svært ved at få et lån.

4 alternative løsning, hvis banken har sagt nej

For det første vil vi gerne påpege, at der i nogle tilfælde kan være en god grund til, at du ikke får bevilget et lån. Det kan skyldes, at du allerede har et lån, eller at din indkomst anses for at være for lav – i så fald er det som regel en bedre idé ikke at låne.

Men det kan også skyldes, at du har ansøgt om mange lån på kort tid, hvilket giver dig en masse kreditrapporter, der kan sænke din kreditværdighed.

Det findes måder, hvorpå du kan forbedre dine chancer for at få et lån, hvis du virkelig har brug for det, og også bedre alternativer til lån, når alle siger nej.

Hvis du ikke har råd til at låne penge, bør du helt undgå at gå til en bank eller kreditor. I tilfælde af betalingsvanskeligheder vil det kun føre til en endnu værre økonomisk situation, da bankens renter stiger, når du ikke betaler.

En tommelfingerregel er aldrig at forsøge at låne penge, hvis du ikke har nogen indkomst eller allerede er stærkt forgældet. Hvis du derimod ved, at du har råd til det og stadig nægtes et lån, er der forskellige måder at løse situationen på.

1. Lån fra familie eller venner

Bankernes beregninger inkluderer renten, som er de faktiske omkostninger ved lånet. Lån fra familie eller venner kan være en bedre mulighed, eftersom du normalt kun skal tilbagebetale det oprindelige lånebeløb.

Men det er vigtigt at huske, at lån mellem enkeltpersoner er baseret på gensidig tillid. Låner du penge, og efterfølgende ikke betaler beløbet tilbage, kan det skade dit forhold.

2. Sælg ejendele

Hvis du vil låne penge uden at risikere store rentetillæg i tilfælde af forsinket betaling, kan du prøve at pantsætte værdifulde ejendele. Pandesætning betyder, at du efterlader en vare som sikkerhed hos en pantelåner i bytte for et lån. Hvis lånet ikke tilbagebetales til tiden, har pantelåneren ret til at sælge varen for at dække omkostningerne.

Du vil derefter miste genstanden, men du behøver ikke at håndtere en gæld. Hvor meget du kan låne af pantelåneren afhænger helt af værdiansættelsen af den vare, du ønsker at indsende.

3. Forbedre din økonomiske situation

Din kredit score spiller en afgørende rolle i den rente, som banken tilbyder dig på dit lån. Hvis din kredit score er lav, især når den kombineres med en lav indkomst, vil renten stige betydeligt. I dette tilfælde er det klogere først at arbejde på at forbedre din kredit score.

Dette kan omfatte at betale eksisterende gæld, vente på, at eventuelle betalingsmisligholdelser forsvinder eller øge din indkomst. Ved at foretage disse forbedringer øger du chancerne for, at du får et mere gunstigt tilbud fra banken.

4. Konsolider dine eksisterende lån

En effektiv metode til at forbedre din kreditvurdering og komme hurtigere ud af gælden er at samle alle spredte små lån i et enkelt større lån. Selvom dit store lån kan virke dyrt i starten, vil det faktisk være billigere, eftersom du ikke skal betale renters rente og dyre gebyrer på hvert enkelt lån. Din samlede gæld vil dermed falde hurtigere. Samtidig stiger din kreditvurdering.

Læs også om hvad forskellen mellem gældskonsolidering og gældssanering er.