Debtia logo
Log på

Hvad er forskellen mellem gældskonsolidering og gældssanering?

Du har sikkert hørt om gældskonsolidering eller gældssanering, hvis du har problemer med at betale din gæld. Gældskonsolidering og gældssanering er begge former for gældsafvikling, der kan hjælpe dig med at håndtere din gæld. De har dog meget forskellige funktioner.

Hvad er forskellen mellem gældskonsolidering og gældssanering?

Overordnet set forener du med gældskonsolidering antallet af kreditorer i et samlet lån, mens gældssanering reducerer den samlede gæld, du skylder.

Hver tilgang har sine fordele såvel som ulemper. Afhængigt af din samlede økonomi, kreditscore, mængde af gæld og andre faktorer, kan enten gældskonsolidering eller gældssanering være den rigtige løsning for dig.

I denne artikel beskriver vi gældskonsolidering og gældssanering.

Konsolidering af gæld

Gældskonsolidering er en form for gældslettelse, der samler dine forskellige lån til en ny konsolideret gæld.

I stedet for at skylde penge til flere kreditorer og have flere månedlige betalinger, giver gældskonsolidering dig mulighed for at omorganisere din gæld til et enkelt samlet lån.

Med gældskonsolidering bliver din gamle gæld typisk betalt af med det nye lån.

Hvis man har flere mindre lån forskellige steder – på kreditkort, forbrugslån etc. – er der typisk tale om højere renter og gebyrer, tillige med kort løbetid. Dette gør de månedlige udgifter dyre.

Med gældskonsolidering kan man opnå en lavere månedlig ydelse, da det nye lån typisk har længere løbetid og lavere renter, ligesom gebyrer vil være lavere på et stort lån end mange små.

Det er vigtigt at huske, at du stadig skylder det samme beløb, hvis du vælger gældskonsolidering. Det vil sige, hovedstolen er den samme, men der er mere synlighed og kontrol over din gæld.

Når gældskonsolidering giver mening

Gældskonsolidering kan være det rigtige valg for dig, hvis:

  • Du vil forenkle din gæld. I stedet for flere gældsposter og flere månedlige betalinger kan du kombinere din gæld til en post.
  • Du kan få en lavere rente. Gældskonsolidering kan være et godt valg, hvis du kan få en lavere rente på den konsoliderede gæld. For eksempel, hvis du kan kombinere flere kreditkortsaldi med høj rente og kort løbetid.
  • Du er i stand til at lave en plan for tilbagebetaling af din gæld og dermed øge din kreditværdighed.

Gældssanering

Gældssanering er en ordning som administreres af domstolene. Det er skifteretten, der behandler ansøgninger om gældssanering.

Man kan få bevilget gældssanering, hvis ens gæld er så stor, at man ikke har mulighed for at betale den inden for en overskuelig årrække.

For at få bevilget gældssanering er det også en betingelse, at ens økonomiske forhold varigt skal kunne forbedres via ordningen.

Man skal også kunne dokumentere, at man har en stabil økonomi. Det vil sige, ens jobsituation og boligforhold skal være på plads. Det har også betydning, at ens gæld ikke er opstået på grund af økonomisk uansvarlighed.

Hvis en gældssanering bevilges vil skifteretten tage stilling til den samlede økonomiske situation. Det vil sige;

  • hvad er din indtægt,
  • hvad er dine faste udgifter
  • og hvad er herefter dit rådighedsbeløb.

Man vil herefter tage stilling til hvor meget af rådighedsbeløbet, der kan gå til afdrag på gælden. Det vil blive beregnet, hvor meget af gælden, man kan afdrage. Dette vil typisk være omkring tre år. Resten af gælden vil herefter være slettet.

Læs også om de stigende leveomkostninger bekymrer over 90 % af europæerne.