Debtia logo
Log på

ECB’s formand Lagarde advarer mod forhastet rentenedsættelser

Formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, advarer mod forhastet rentenedsættelser, da stigende lønninger samt geopolitiske spændinger er en stor drivkraft for inflationen.

ECB's Lagarde advarer mod forhastet beslutning om rentenedsættelser

Ifølge ECB er det vigtigt ikke at sænke renten for tidligt. En for hurtig rentenedsættelse kan potentielt medføre, at inflationen forbliver høj og igen kommer ud af kontrol.

Det sagde ECB’s formand, Christine Lagarde, under en høring i Europa-Parlamentet torsdag i Bruxelles.

“Det sidste, jeg ønsker at se, er, at vi træffer en forhastet beslutning kun for at se inflationen stige igen,” sagde Largarde.

Samtidig fastslår hun, at inflationen er på vej i den rigtige retning mod målsætningen på 2 procent. Det seneste foreløbige skøn viser, at inflationen faldt til 2,8 procent i januar 2024 efter at være steget med et halvt procentpoint i december.

ECB har dog stadig brug for flere data, før de sikkert kan begynde at lempe pengepolitikken.

“Den nuværende inflationsdæmpende proces forventes at fortsætte, men ECB’s styrelsesråd skal have tillid til, at den vil føre os bæredygtigt hen imod vores 2 pct. Vi vil fortsat følge en dataafhængig tilgang til fastsættelse af et passende niveau og varigheden af restriktionerne under hensyntagen til inflationsudsigterne, udviklingen i den underliggende inflation og styrken af den pengepolitiske transmission.” sagde Lagarde.

Largarde bemærker, at lønvæksten fortsat er stærk, og sagde, at den forventes at blive en stadig vigtigere drivkraft for inflationsdynamikken i de kommende kvartaler, da arbejdstagerne kræver kompensation for prisstigningerne.

ECB træffer sin næste rentebeslutning 7. marts.

Euroen fejrer 25 år

Lagarde brugte talen som en mulighed for at fejre 25 år med euroen og fremhævede dens rejse “fra nogle få visionære grundlæggeres drøm til en valuta, der bruges af 350 millioner mennesker i 20 lande”.

“Selv om euroen stadig er ung, er den ikke desto mindre modnet og blevet en uundværlig del af vores dagligdag,” sagde hun og tilføjede, at valutaens eksistens er et vidnesbyrd om det europæiske projekts styrke.

Euroen er lykkedes takket være sin enkelhed, stabilitet og suverænitet, ifølge Lagarde.

Dens enkelhed kommer fra det faktum, at det er en fælles valuta, der bruges af forbrugere og virksomheder i mange lande, hvilket gør det lettere at rejse, bo og gøre forretninger på tværs af lande.

Den er stabil, fordi inflationen i euroområdet trods de seneste udsving og prischok i gennemsnit har ligget på 2,1 pct. siden 1999, og de langsigtede inflationsforventninger stort set har været forankret omkring ECB’s mål.

Med hensyn til sin suverænitet hyldede Largarde euroen som den næstvigtigste globale valuta.

“De første 25 år med euroen har været en succes, men vores arbejde er ikke færdigt,” sagde Lagarde. “Den Økonomiske og Monetære Union er ikke et slutpunkt – hver europæisk generation må skrive sit eget kapitel i den fælles valutas historie.”

Læs også om højere elpriser trækker dansk inflation op.