Debtia logo
Log på

Eurozonen officielt i recession ifølge de seneste tal fra Eurostat

Med et fald i BNP to kvartaler i træk, i slutningen af 2022 og begyndelsen af 2023, befinder euroområdet sig nu i en teknisk recession. Tyskland er det hårdest ramte land.

Eurozonen officielt i recession ifølge de seneste tal fra Eurostat

Eurozonen undgår ikke recession. Overalt i Europa falder forbruget ganske kraftigt på grund af skyhøj inflation og stigende renter. De kraftigt stigende priser, først på energi og derefter på fødevarer, har permanent svækket købekraften.

Ifølge nye tal af EU’s statistikbureau Eurostat offentliggjort torsdag d. 8. juni er bruttonationalproduktet (BNP) blandt de tyve lande, der bruger den fælles valuta, skrumpet i to kvartaler i træk. Dermed har euroområdets økonomi bevæget sig ind i en teknisk recession.

Der er tale om et fald på 0,1 % mellem januar og marts 2023 efter et fald af samme størrelsesorden mellem oktober og december 2022.

Men da der er tale om minimale fald i BNP, er det en mild recession af slagsen, og meget tyder fortsat på en blød landing af økonomien.

En reel recession omfatter en stor nedgang i økonomien, hvilket resulterer i en lav beskæftigelse, stigende ledighed og negative forventninger til fremtiden.

De europæiske arbejdsmarkeder udvikler sig stadig ganske pænt. Arbejdsløsheden er på det laveste niveau siden før indførelsen af euroen i 1999 og ramte 6,5 % i april.

Læs mere om recession i denne artikel.

Tyskland er et af de hårdest ramte lande

Geografisk kommer den økonomiske tilbagegang primært fra Tyskland, som står for næsten en tredjedel af eurozonens BNP. Tyskland meddelte selv i slutningen af maj, at landet var gået ind i recession.

Tyskland, der især var afhængig af russisk gas, er hårdt ramt af krigen i Ukraine. Landets BNP faldt i årets første kvartal 0,3 %, mens kvartalet før viste et fald på 0,5 %.

Inflationen er stadig et problem

Meddelelsen om recessionen rejser automatisk et spørgsmål om Den Europæiske Centralbank (ECB) næste træk. For at bremse inflationen har ECB ligesom sine internationale modparter tyet til regelmæssige forhøjelser af sine officielle renter – ikke mindre end syv gange siden sommeren 2022.

ECB forventes at hæve renten yderligere på sit møde den 15. juni, da inflationen på 6,1 % i maj stadig ligger langt over ECB’s mål på 2 %.

Positiv udvikling i Belgien

De seneste tal fra Eurostat står i nogen grad i kontrast til tallene for den belgiske økonomi, hvor BNP voksede med 0,5 % i årets første kvartal, hvilket er en ret god præstation. Især da fjerde halvår af 2022 også havde resulteret i positiv vækst (+0,1 %). Den belgiske økonomi er primært drevet af gode resultater i den indenlandske efterspørgsel.

Læs også om inflationen i Danmark er faldende, men leveomkostningerne er fortsat høje.