Debtia logo
Log på

Højere inflation i euroområdet

Forbrugerpriserne i euroområdet steg i december efter syv måneder i træk med fald. Det er især udfasningen af den midlertidige støtte til gas og varme i Tyskland, der trækker tallet op.

Højere inflation i euroområdet

Inflationen i euroområdet steg til 2,9 procent i december, ifølge det foreløbige skøn fra Eurostat, der blev offentliggjort fredag. Det er en stigning fra november, hvor inflationen lå på 2,4 procent på årsbasis.

Stigningen var marginalt mindre end forventet. Analytikere havde i gennemsnit forventet en inflation i december på 3,0 procent i eurozonen.

Tyskland og Frankrig trækker tallet op

Centralbankchef Christine Lagarde påpegede på det foregående pengepolitiske møde, at inflationen sandsynligvis vil stige på kort sigt som følge af energipriser. Derfor kommer stigningen ikke som en overraskelse.

Den højere inflation i eurozonen kan blandt andet forklares med, at flere europæiske lande har skåret i støtten til gas, energi og fødevarer de seneste måneder. Dette har igen ført til en fornyet acceleration af inflationen på årsbasis i flere europæiske lande, herunder de store økonomier Tyskland og Frankrig.

Inflationen i Tyskland steg fra 2,3 procent i november til 3,8 procent i december. I Frankrig steg inflationen til 4,1 procent på årsbasis i december fra 3,9 procent i november.

Kerneinflationen faldt

Kerneinflationen, der ekskluderer priser på fødevarer, energi, alkohol og tobak, faldt yderligere til 3,4 procent i december. Det var ligeledes forventet, ifølge estimater.

Energipriserne er fortsat lavere end på samme tidspunkt sidste år. Faldet på energiinflation aftog fra -11,5 procent i november til -6,7 procent i december.

Fødevareinflationen fortsætter også med at dale. I december lå tallet på 6,1 procent på årsbasis, hvilket er et fald fra 6,9 procent i november. Prisstigningen på tjenesteydelser forblev på 4 procent.

Alt tyder derfor på, at den underliggende inflation fortsætter i den rigtige retning.

Rentenedsættelser forventes i foråret

Inflationen i euroområdet er samlet set aftaget kraftigt i de seneste måneder. Dermed er inflationen også begyndt at nærme sig ECB’s inflationsmål på to procent.

Centralbanken har valgt at holde sin styringsrente uændret på 4 procent på de seneste rentemøder efter ti forhøjelser i træk.

Diskussionen om ECB’s rentefastsættelse har på det seneste fokuseret mere på, hvornår den første rentenedsættelse kommer.

Markedets forventninger om rentenedsættelser er steget kraftigt i de seneste uger, selv med en lille stigning for nylig. Dog har Lagarde flere gange gjort det klart, at tiden ikke er inde til at diskutere rentenedsættelser.

Læs også om rentestigning i Danmark.