Inflationen i Danmark og resten af Europa er aftaget i april. Men da kerneinflationen falder i et forsinket tempo, er forbrugernes pengepung fortsat under pres.
Inflationen i Danmark tog et betydeligt dyk til 5,3 procent i april, ifølge tal fra Danmarks Statistik. Det er dermed sjette måned i træk, at inflationen falder. Tilsvarende var inflationen 6,7 procent i marts.
Derfor tyder alt på, at eksplosionen i prisstigningerne – som toppede med rekordhøje tocifrede tal i oktober sidste år – går i den rigtige retning.
Dog kan danskerne endnu ikke mærke en reel lettelse i det, de betaler for mad og andre fornødenheder. De fleste varer er dyrere i forhold til samme tidspunkt sidste år, da priserne stadig stiger– men i et langsommere tempo.
Der kan derfor gå flere måneder, før forbrugere ser de lavere inflationsniveauer afspejlet på prisskilte i butikkerne.
Faldet i det lavere samlede inflationstal skyldes energipriserne, som faldt 1,7 procent i forhold til for et år siden efter en stigning på 2,4 procent for en måned siden. Derfor giver kerneinflationen et bedre billede af prispresset i økonomien, da dette tal viser, hvordan inflationen er spredt i samfundet.
Kerneinflationen er inflationen fraregnet prisudviklingen på energi, fødevarer, alkohol og tobak. Kerneinflationen faldt til 6,1 procent i april mod 6,4 procent i marts.
Euroområdet mærker også et fald i inflationen
Tilsvarende aftog inflationen i euroområdet i maj til 6,1 procent mod 7,0 procent i april, ifølge EU’s statistiske agentur Eurostat. Analytikerne havde forventet en inflation på 6,3 pct. for maj måned.
Kerneinflation i euroområdet lå på 5,3 procent i maj mod 5,6 procent i april.
Inflationen i Tyskland, Frankrig og Italien – de tre største økonomier, der anvender euroen som valuta – faldt med henholdsvis 6,1 procent, 5,1 procent og 7,6 procent.
Fødevarepriserne i euroområdet steg med 12,5 procent i maj i forhold til året før. Til trods for dette tal lyder alarmerende, er det et fald fra 13,5 procent i april.
Inflationen er dog fortsat noget højere end Den Europæiske Centralbank (ECB) målsætning om en inflation på 2 procent på mellemlang sigt.
Derfor forventes det, at ECB hæver renten endnu en gang på sit møde den 15. juni.
Siden sidste år har ECB hævet sin rente ekstremt. Sidste gang torsdag d. 4. maj til 5,25 procent – dette for syvende gang i træk siden sommeren 2022.
Den Danske Nationalbank har fulgt ECB’s syv renteforhøjelser.
Renteforhøjelserne fra ECB og Nationalbanken påvirker særligt låneomkostningerne på tværs af økonomien, hvilket gør det dyrere at få et realkreditlån til at købe et hus eller et erhvervsinvesteringslån.
Læs også om ECB hæver renten som forventet – Nationalbanken følger trop.