Debtia logo
Log på

ECB hæver renten som forventet – Nationalbanken følger trop

Skrevet d. 09/05-2023

Som ventet hæver Den Europæiske Centralbank (ECB) sin officielle rente med 0,25 procentpoint efter tre forhøjelser på 50 basispoint i træk. Den officielle rente ligger nu på 3,25 procent – den højeste siden 2008.

ECB hæver renten som forventet – Nationalbanken følger trop

Den Europæiske Centralbank (ECB) fortsætter med at hæve sine officielle rentesatser. Torsdag den 4. maj meddelte centralbanken, at den vil hæve sin ledende rente med 0,25 procentpoint eller 25 basispoint, som det hedder i fagsprog.

Rentestigningen hos ECB sker efter den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve (FED), onsdag den 3. maj hævede den toneangivende rente, der således nu ligger på 5,25 procent.

Det er tiende gang i træk, at den amerikanske centralbank hæver renten.

ECB’s renteforhøjelse er den syvende i træk siden i sommers. ECB har hævet sin officielle rente fra -0,5 % sidste sommer til 3,25 % pr. 10. Maj 2023.

Beslutningen om at hæve renten var ventet, til trods for at inflationen er faldet i euroområdet, siden den toppede med 10,6 pct. i oktober 2022.

ECB begrunder stigningen med, at inflationen i euroområdet stadig er for høj. Rentestigningerne påvirker især boligejerne.

”Den samlede inflation er faldet i de seneste måneder, men det underliggende prispres er stadig kraftigt.” skriver ECB i en pressemeddelelse.

Nationalbanken følger Den Europæiske Centralbank rentestigning og hæver sin ledende rente med yderligere 0,25 procentpoint. Det fremgik på Nationalbankens hjemmeside senere torsdag. Det er ligesom ECB syvende gang siden sommer, at Nationalbanken hæver renten. Lignende rentestigninger blev sidst set i 1980’erne.

Flere økonomer mener, at renterne hos ECB og Nationalbanken vil toppe til sommer.

Læs også om hvorfor centralbankerne hæver renten.

Flere rentestigninger i sigte

ECB giver udtryk for, at der kan være flere renteforhøjelser i vente. ECB skriver, at de officielle renter vil blive hævet til et niveau, der er tilstrækkeligt restriktivt til at opnå en hurtig tilbagevenden til målet på 2 procent på mellemlangt sigt.

I april lå inflationen i euroområdet på 7,0 procent ifølge Eurostats foreløbige tal fra onsdag. Kerneinflationen lå på 5,6 procent i april. Kerneinflationen henviser til prisstigningerne, når energi- og fødevarepriser ikke medregnes.

ECB præciserede ikke, hvad den planlægger at gøre på sit næste rentemøde. ECB fremhæver dog i pressemeddelelsen, at deres beslutninger om fremtidige pengepolitiske rentestigninger vil være baseret på udviklingen i den underliggende inflation.

Læs også om hvilke EU-lande der er hårdest ramt af inflationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Debtia
BETAL ÅRLIGT
Prisen pr. måned ved årlig betaling
Total
209
DKK
BETAL MÅNEDLIGT
Prisen pr. måned ved månedlig betaling
Total
249
DKK
KOM IGANG

Bliv kunde

Debtia er skabt for at værne om tilliden til aftaler.

Nyeste blogindlæg

Inkasso Guide

Læs vores samlede Inkasso Guide her

Blog kategorier

Få alle fordelene i dag. Få Debtia på dit hold.