Debtia logo
Log på

Konsekvenserne ved at betale i rater eller betale senere

Muligheden for at betale senere eller opdele en betaling gør shopping let og bekvemt. Samtidig gør det det nemmere for dig som forbruger at glemme at betale fakturaen og bruge penge, du ikke har. Et dyrt køb kan gennemføres med blot et enkelt klik, hvilket på sigt kan skabe svære økonomiske vanskeligheder.

 

Konsekvenserne ved at betale i rater eller betale senere

I et hårdere økonomisk landskab finder virksomheder konstant nye salgsmuligheder bl.a. ved at tilbyde kort- og langfristet kredit, fx 6 måneders rentefrit. Det kan føles nemt at købe en vare, når du ikke skal betale med det samme. Det kan dog på sigt føre til, at flere og flere både ender i inkasso og i den danske gældsstyrelse.

I denne artikel uddyber vi to af de konsekvenser, der er forbundet med ratebetaling og betaling af sine køb senere.

Ekstra omkostninger

Når du vælger at opdele en betaling i rater, medfølger der ofte rente til det oprindelige beløb. Det betyder med andre ord ekstra omkostninger.

Mange virksomheder ønsker at få det til at se ud som om, at der ikke er ekstra gebyrer, men normalt kommer der en form for gebyr, såsom et oprettelsesgebyr. Sådan noget kan være tåbeligt at pådrage sig, hvis årsagen til at vælge betalingsudskudt er, at man har svært ved at få pengene til at holde. Til trods for at det i øjeblikket kan synes som et lille beløb.

Muligheden for at betale senere, selvom der blot er tale om to uger, gør betalingen nem at glemme. Derudover kan du risikere at bruge penge, du ikke har eller ved et uheld at bruge pengene på en anden faktura.

Din kreditværdighed falder

Din kreditscore falder, hvis du ikke er i stand til at betale. Ved vurdering af kreditværdigheden undersøges der bl.a. nøgletal din gældsandel lån og soliditetsgrad. Det betyder, at hvis du tidligere har haft problemer med at betale tilbage, vil du fremover opleve vanskeligheder med at optage et lån.

Det gælder ikke kun kredit, når du fx køber tøj eller ny mobiltelefon, men også vigtigere lån, som før du køber bolig, da du får dårligere lånevilkår. Derfor er det altid vigtigt at overveje, om du har økonomien til at betale tilbage til tiden.

Læs også om inkasso og kreditvurdering.