Debtia logo
Log på

Sådan får du styr på din privatøkonomi

Det er almindeligt at bekymre sig om sin privatøkonomi, men hvis bekymringerne bliver til flere og giver hjertebanken og stress, så er det tid til forandring.

I denne artikel giver Debtia dig en række økonomiske råd, som kan skabe orden og ikke mindst overskud i din privatøkonomi.

Sådan får du styr på din privatøkonomi

Hvor begynder du?

Når du har besluttet dig for at få styr på din økonomi, skal du først finde ud af, hvilke faste indtægter og udgifter du har. En god måde at finde ud af dette på er ved at lave et budget. Et budget giver dig et klart overblik over, hvad dine penge går til.

Hvis du aldrig har lavet et budget før, kan vi anbefale dig at lave et i Excel-format, hvor du noter husstandens indtægter og udgifter.

Skift adfærd og få flere penge i din pengepung

I hverdagen er der mange ting, vi gør både bevidst og ubevidst, som påvirker vores økonomi. Det spørgsmål, du bør stille, er, kan du ændre eller stoppe med at gøre nogle af disse usigtmæssige ting?

I mange tilfælde kan du ved at blive opmærksom på din adfærd spare mange penge om måneden. Tjek dit kontoudtog for at få overblik over, hvad dine penge går til. Har du eksempelvis abonnementer på magasiner, kundeklubber eller streamingtjenester, du enten ikke bruger eller kan undvære? Kan du droppe take-away og den daglige kaffe på caféen? Og hvis du ryger eller drikker alkohol, kan du minimere dit forbrug? I så fald kan du spare mange penge om måneden og endnu flere om året.

Skab en økonomisk buffer

Hvis du ikke har en buffer i din økonomi, anbefaler vi, at du begynder at skabe en buffer i dag. En buffer er en sum penge, som du har stående, hvis der skulle ske noget uforudset.

Når du har en økonomisk buffer, undgår du helt at skulle låne penge. Det anbefales at skabe en buffer, der svarer til omtrent 2-3 måneders løn.

Det er godt, hvis din buffer er på f.eks. en opsparingskonto eller din egen bankkonto, der er adskilt fra den konto, som dit bankkort er knyttet til. Det vigtige er, at du hurtigt og nemt kan flytte penge fra din bufferkonto til kortkontoen.

Det er også vigtigt at spare op til drømme

Økonomi handler ikke kun om at have penge til kedelige ting. Det handler også om at spare penge til drømme.

Det er en fantastisk følelse at købe eller gøre noget, du har drømt om, især når du kan gøre det uden at tage et lån eller købe det på kredit. Til dette kan du skabe en opsparingskonto separat fra din bufferkonto, som du hver måned lægger et beløb til side til.

Når du har fået styr på din privatøkonomi

Når du har lavet et budget og gjort bugt med unødvendige udgifter, har du forhåbentlig et økonomisk rum til at både at skabe en buffer og spare penge til dine drømme.

Nu kommer den næste test, og det er at forsøge at holde sig til det budget, du har lavet. Hvis du lykkes med at gøre det, er der en god chance for, at dette vil give dig mere spillerum i økonomien over tid. Det er også vigtigt at gennemgå budgettet fra tid til anden, hvis noget ændrer sig i privatøkonomien.

Læs også om en dyrere verden – inflation, skrumpeflation, skimpflation og stagflation.