Debtia logo
Log på

Brug dine feriepenge med omtanke

Vi glæder os altid til at få udbetalt feriepenge, men vi overvejer ikke altid, om pengene kan bruges på mere hensigtsmæssige måder end en rejse. Selvfølgelig er de beregnet til at blive brugt på ferie. Ikke desto mindre kan en del af dine feriepenge nogle gange bruges på andre mere fordelagtige ting.

Brug dine feriepenge med omtanke

I denne artikel viser vi dig, hvordan du kan nyde dine feriepenge ikke kun på kort sigt, men også på lang sigt.

Betal din gæld af med dine feriepenge

Hvis du har flere lån forskellige steder – på kreditkort, et dyrt forbrugslån eller et kviklån etc. – kan det godt betale sig at bruge nogle af dine feriepenge på at få gælden afbetalt.

I nogle tilfælde er feriepenge måske ikke nok til at afbetale alle lånene. I dette tilfælde kan det være fornuftig at overveje gældskonsolidering.

Hvis du har flere lån forskellige steder, vil det ofte kunne betale sig at samle dem til en ny konsolideret gæld. Med gældskonsolidering kan du opnå en lavere månedlig rente end de små lån enkeltvis.

Det er fristende med en rejse og ferie til sommer, men det betaler sig dog stadig at betale så meget af gælden af som muligt, selvom du vælger gældskonsolidering. Du bør derfor overveje, om du i virkeligheden vil have mere glæde af at bruge dine feriepenge til at slippe af med dine gælde.

Du kan læse meget mere om gældskonsolidering i denne artikel.

Afsæt en buffer

Et godt råd til privatøkonomi, som mange økonomer ofte fremhæver, er at skabe en økonomisk buffer på en eller helst to måneders løn. Hvis du ikke allerede har en buffer, kan dine feriepenge give dig mulighed for at komme godt i gang med en sådan opsparing.

Hvis du afsætter halvdelen af dine feriepenge til en buffer, kan du stadig forkæle dig selv med noget ferie. Så er du godt i gang.

Efter ferien kan du fortsætte med at sætte penge til side til din buffer. Hvis du sætter et fast beløb til side hver måned, vil du hurtigt have et solidt fundament for din privatøkonomi.

En buffer vil betale sig den dag, du pludselig har en uforudset udgift. Nogle eksempler på uforudsete udgifter kan være en stor tandlægeregning, at din bil skal repareres, eller en vandskade i hjemmet.

Forøg værdien af dit hjem

En anden fornuftig måde at bruge feriepengene på, er at renovere dit hjem eller sommerhus.

Med nogle lidt eftertanke og planlægning kan relative beskedne beløb øge værdien betydeligt. For eksempel kan du udskifte eller male skabene i køkkenet. Lidt maling på væggene i stuen eller soveværelserne vil også straks føre til en stigning i værdien. Et større arbejde, såsom pudsning og maling af vinduer, er en endnu bedre investering.

Hvis du er praktisk nok til selv at udføre sådanne opgaver, vil du øge værdien af din ejendom betydeligt – særligt hvis du investerer nogle af dine feriepenge og ferietid i et sådanne projekter.

Boligrenovering kan være en fordelagtig brug af feriepenge. For det første vil du forhåbentlig opnå en værdistigning, og for det andet kan det føre til øget trivsel i hjemmet.

Få styr på privatøkonomien 

Der er mange grunde til, at folk har problemer med deres privatøkonomi. Problemerne kan opstå efter et brud, fyringer eller blot manglende overblik.

Sommetider kan uforudsete udgifter give anledning til at optage et dyrt lån. Det kan være nyttigt at optage forbrugslån, men det er altid tilrådeligt at betale det tilbage så hurtigt som muligt.

Selvom det kan føles kedeligt ikke at bruge sine feriepenge på ferie, er det vigtigt at huske, at det at få styr på sin privatøkonomi giver en bedre fornemmelse på sigt.

Ferie skal dybest set være noget, der giver os mulighed for at slappe af og komme os til nye arbejdsindsatser. At få styr på privatøkonomien er den bedste måde til ro i sindet på.

Læs også om sådan får du styr på din privatøkonomi.