Det nye år er skudt i gang med en god nyhed. Efter måneder, hvor Danmarks og resten af Europas inflationstal har slået rekorder, er tallet nu dalende og igen etcifret i eurozonen. Men leveomkostningerne er stadig høje.
Inflationen faldt for anden måned i træk til 9,2 procent i december fra 10,1 procent i november. Det viser det seneste foreløbige skøn fra Eurostat, Det Europæiske Statistiske Kontor.
Tallet var klart lavere end analytikernes forventninger om en foreløbig inflation på 9,7 procent.
Prisstigningen er aftaget, da energipriserne ikke er steget så kraftigt som tidligere på efteråret.
Kerneinflationen – grund til bekymring
Det, der bekymrer økonomerne i Den Europæiske Centralbank, ECB, er, at den underliggende inflation – den såkaldte kerneinflation, fortsat stiger.
I november lå kerneinflationen på 5,0 % og i december på 5,2 %. Det er det højeste tal siden indførelsen af den fælles valuta.
Kerneinflationen giver et mere præcist billede af økonomiens tilstand ved at udelukke priserne på energi, fødevarer, alkohol og tobak, som har tendens til at være mere ustabile. Derfor er den en langt vigtigere indikator for centralbankerne end den samlede inflation.
Det forventes at ECB’s stramme pengepolitik vil fortsætte i 2023 med ydereligere renteforhøjelser i februar og marts.
Den høje inflation kan ses hos de danske virksomheder
En høj kerneinflation betyder, at alt omkring os bliver dyrere.
Den berører priserne på mange forskellige varer og tjenester, som vi forbruger regelmæssigt, nogle gange af ren fornøjelse, såsom at leje en bil, købe en ny smartphone, blive klippet og gå i biografen.
Derfor taler mange økonomer og politikere om “bredt funderet” inflation. Udtrykket understreger, hvor allestedsnærværende og gennemgribende inflationen er på hele spektret af varer og tjenester.
Ruslands invasion af Ukraine er et klokkeklart eksempel på netop dette, da invasionen har ført til højere priser på en række råvarer. Den stigende inflation kan ikke på kort sigt dæmpes ved at sætte renterne op og derved dæmpe efterspørgslen.
Jo længere kerneinflationen forbliver høj, jo større er smerten for forbrugerne, som vil se deres lønninger og personlige opsparing miste værdi over tid. Dette efterlader dem uden andet valg end at håbe på, at deres arbejdsgivere vil tilbyde dem en generøs forhøjelse for at holde trit med den opadgående tendens.
Stiger lønningerne ikke i takt med inflationen, så vil købekraften på lang sigt blive reduceret permanent. Det vil resultere i lavere forbrug, lavere efterspørgsel og dermed en lavere økonomi.
Under den igangværende krise med højere leveomkostninger indsender flere danske kreditorer gældsinddrivelser til inkassobureauer.
Den negative effekt af den stigende kerneinflation kan have en afsmittende effekt på dig som kreditor, fordi der er en øget risiko for, at dine kunder kæmper for at betale deres regninger.
En kunde under ekstremt økonomisk pres kan være fristet til at forsinke betalingen for at kompensere for deres højere månedlige udgifter.
Har du brug for at sikre dig bedre mod dårlige betalere under den høje inflation? Så ring til os på 44 22 40 00 for en uforpligtende snak med vores rådgivere omkring, hvordan Debtia kan hjælpe dig og din virksomhed.
Læs også om vores 7 gode råd til at håndtere inkasso effektivt.