Debtia logo
Log på

Kreditvurdering

En kreditvurdering er en undersøgelse af, hvor god din økonomi er, og dermed hvor god banken skønner du vil være til at tilbagebetale dit lån indenfor det aftalte tidspunkt.

Hvis du skal låne penge i banken, er det normalt at banken laver en kreditvurdering.

Lån uden kreditvurdering?

Jo flere penge du ønsker at låne, jo mere omfattende er kreditvurderingen.

Kreditvurderingen ligger også til grund for, hvor stort et lån du kan få og til hvilken rente.

I vurderingen lægges der naturligvis vægt på, om du har flere lån, og om disse tilbagebetales rettidigt.

Det undersøges, om du er registreret i RKI – register over dårlige betalere – hvilket selvfølgelig gør det svært at låne.

Der lægges stor vægt på, hvilke aktiver du har, dvs. dine værdier som f.eks. hus, sommerhus, bil, eller om du har investeret i aktier eller obligationer, alt sammen noget som afhængig af værdien vil øge din mulighed for at låne, og som eventuelt kan stilles som sikkerhed for lånet.

Først og fremmest lægges der vægt på din arbejdssituation, om du er i et fast job, og dermed har en fast indtægt.

Lønindtægtens størrelse er også af betydning for, hvorledes dit lån bliver, idet denne sammenholdes med dine faste udgifter, således dit rådighedsbeløb fremkommer, og rådighedsbeløbet er af afgørende betydning for din mulighed for at kunne klare flere udgifter, og dermed klare afdragene på et nyt lån.

Vil du optage et lån, vil det være en god idé at have medbragt diverse dokumenter og værdipapirer samt udskrift af faste udgifter, når du opsøger en låneudbyder.