Debtia logo
Log på

Gældssanering

Gældssanering er en et udtryk for en ordning, hvor du kan få nedsat din gæld eller i nogle tilfælde helt slippe for den. Det er domstolene der behandler ansøgninger om gældssanering.  

For at få gældssanering skal du kunne dokumentere, at du ikke kan betale gælden. Derudover vil visse forhold, som alder og årsag til din gæld, have betydning for, om du kan få gældssanering.

Hvordan søger man gældssanering?

Du kan enten selv, eller med hjælp fra en advokat, ansøge om gældssanering ved henvendelse i den nærmeste Byret. Du kan også finde et ansøgningsskema til gældssanering på Danmarks Domstoles hjemmeside.

Din ansøgning om gældssanering skal afleveres til Skifteretten, som ligger i Byretten. Hvis du bor du i Storkøbenhavn, er det dog Sø- og Handelsretten, du skal aflevere din ansøgning til.

Hvem kan få gældssanering?

Hvis din gæld er så håbløst stor, at den er umulig for dig at betale den tilbage har du mulighed for gældssanering. Dog vil gæld fra bl.a. forbrugslån, realkreditlån, boliglån og billån (med pant i bil eller hus) ikke kunne indgå i en gældssanering.

Derudover stilles der en række krav, som du skal opfylde. Først og fremmest skal din gæld være så stor, at det ikke er sandsynligt du kan betale den tilbage i nærmeste fremtid. Det vurderes også, om en gældssanering vil føre til en varig forbedring af din situation.