Debtia logo
Log på

Restance

Hvis man låner penge, og ikke tilbagebetaler disse til det aftalte tidspunkt, er man i restance med sin gæld, dvs. man har gæld, som skulle være betalt.

Når man i en situation, hvor det ikke er muligt at betale sine kreditorer, er det vigtigt at kontakte disse og få lavet en ny betalingsaftale. I modsat fald kan kreditoren opkræve rykkergebyrer og renter af gælden, og reageres der ikke på dette, kan sagen sendes til inkasso. Alt dette vil medføre, at man får større gæld.

Regler for restance

Reglerne for restance afhænger af, hvem der er ens kreditor, altså af hvem man har lånt penge.

Hvis man f.eks. skylder penge til det offentlige, så er det SKAT, der står for inddrivelsen via Gældsstyrelsen.  Derfor skal man hurtigst muligt kontakte Skattestyrelsen for at få lavet en betalingsaftale, så man ikke risikerer at blive trukket så meget af gælden, over skatten, at man ikke kan opretholde en vis levestandard, hvilket faktisk heller ikke er lovligt.

Restance til private

Skylder man penge til privat side, kan kreditor få Fogedretten til at inddrive gælden, også herved påføres der yderligere omkostninger, så ens gæld bliver større.

Igen, det er vigtigt at kontakte sine kreditorer, når man står i en situation, hvor man ikke kan betale.

Betal din restance

Står du i en situation, hvor du ikke kan betale din husleje, må du endelig ikke undlade at betale, da du så risikerer at blive tvunget til at flytte fra din bolig. Du skal kontakte din udlejer hurtigst muligt og søge at finde en løsning, der tilgodeser din nuværende økonomi.  Det kan også være en nødvendighed at søge kommunen om hjælp til en billigere bolig.

Er din bolig ikke en leje- men enten en ejerbolig eller en andelsbolig, kan du ved manglende betaling af dine boliglån risikere, at din bolig sættes på tvangsaktion.  Det afhænger så af, hvad boligen bliver solgt for, hvor meget gæld du yderligere får. Derfor er det her vigtigt, at kontakte dine långivere, ofte banken, for at se hvilke muligheder der er for at omlægge boliglånet