Debtia logo
Log på

Kan man undgå fogedretten?

Hvis skyldner gerne vil undgå fogedretten, kan skyldner enten vælge at tilbagebetale gælden, eller spørge kreditor eller kreditors inkassobureau om fogedretten kan undgås, hvis skyldner f.eks. underskriver et gældsbrev. 

Hvorfor er det en god ide at undgå fogedretten?

Kreditor er nødt til at inddrage fogedretten, hvis lånet f.eks. er ved at være forældet. Derfor kan det være oplagt for skyldner at spørge kreditor, om et gældsbrev vil kunne erstatte sagen i fogedretten.

Går kreditor med til dette, vil skyldner nemlig både sparre omkostninger ifm. fogedretten, samt at fogedretten ikke kan gå ind og tage udlæg i skyldners værdigenstande.

Hvad er skyldners muligheder i fogedretten?

Bliver skyldner indkaldt til et møde i fogedretten, vil en afdragsordning blive drøftet, hvis skyldner ikke kan betale gælden med det samme.

Desuden har fogedretten mulighed for at tage udlæg i skyldners værdigenstande, der overstiger betegnelsen for et beskedent hjem og en beskeden levefod. F.eks. designermøbler, dyr elektronik, ejendomme mv.

Er skyldner uenig i at skylde gæld til kreditor, har skyldner dog altid mulighed for at erklære sig uenig inden fogedretten. I dette tilfælde indkaldes begge parter oftest til et nyt møde, hvor sagen kan blive undersøgt nærmere.

Hvis skyldner er enig i gælden, men ikke har mulighed for at betale, kan han/hun ved tro og love melde sig konkurs ved at underskrive en insolvenserklæring. Ved underskrivelse af en insolvenserklæring slipper skyldner dog ikke for at betale gælden. Insolvenserklæringen gør det blot umuligt for fogedretten at tage udlæg i skyldners værdigenstande nu og her.