ordbog-banner

Hvordan er en inkassoprocedure?

Ikke alle rykkerprocedurer er ens. Hvordan en rykkerprocedure udvikler sig afhænger både af kreditors valg, skyldners samarbejdsvillighed og beløbet på gælden. Bliv meget klogere på, hvordan inkassoprocedurer kan se ud her. Hvordan er en inkassoprocedure? | debtia.dk


Hvornår kan en inkassoprocedure starte?

En inkassoprocedure kan først starte 10 dage efter, at skyldner har modtaget et inkassovarsel. Typisk anbefales det, at inkassovarslet indgår i rykker nr. 2 eller 3.

Det vil sige, at kreditors rykker nr. 1 kan skrives i et pænt tonefald, da den manglende betaling typisk er en forglemmelse. Rykker nr. 2 kan skrives i et mere seriøst tonefald, og nr. 3 kan så evt. indeholde et inkassovarsel.

Bemærk, at det udelukkende er anbefalinger. Der er nemlig ingen regler for, om inkassovarslet skal sendes i rykker nr. 1, nr. 2 eller nr. 3.

Det er dog vigtigt at huske, at skyldner altid skal modtage et inkassovarsel 10 dage før, at sagen egentligt kan overgå til en konkret inkassosag. Og at skyldner selvfølgelig først må modtage varslet efter forfaldsdato på fakturaen.

Hvem er inkasso og hvad gør de?

Inkasso kan enten være et autoriseret inkassobureau eller en autoriseret inkassoadvokat. Når bureauet eller advokaten modtager en sag, overdrages arbejdet med inddrivelse af gælden til dem.

Inkasso starter typisk sagen med at sende et inddrivelsesbrev til skyldner, hvor der står, at inkasso har overtaget inddrivelsen af gælden, og at de gerne vil i dialog med skyldner om en løsning på tilbagebetaling.

Reagerer skyldner ikke her, kan det ende med at blive en stor udgift, der kommer til at ligge på skyldners skuldre. Det næste step er nemlig, at fogedretten får besked.

Hvad sker der, hvis skyldner stadig ikke vil betale?

Hvis skyldner fortsat ikke betaler, vil fogedretten blive indblandet. Hvordan sagen forløber her, det afhænger dog i høj grad af, hvor højt et beløb der er tale om.

Er gælden under 50.000 kr. ex renter og gebyrer, kan kravet om inddrivelse af gælden typisk blive sendt direkte videre til fogedretten. Den metode blev indført i 2005 og er en billigere og mere forenklet inkassoproces.

Er gælden over 50.000 kan kravet om inddrivelse af gælden ikke blive sendt direkte til fogedretten. Den metode kaldes for den gamle metode, hvor skylder først skal stævnes, hvorefter han/hun bliver indkaldt til et retsmøde.

Betaler skyldner stadig ikke det skyldige beløb 14 dage efter, at der er faldet dom, så kan sagen endelig komme i fogedretten. Og her er det muligt for kreditor at gøre udlæg i skyldners ejendele. Det vil sige, at hvis skyldner ikke følger den endelige afdragsordning, kan hans/hendes ejendom, biler, virksomheder og andre værdifulde ejendele blive solgt med tvang, for at kreditor kan få sine penge tilbage.

Ring til os

Hvad enten du har behov for inddrivelse af krav eller hjælp til at undgå dårlige betalere i fremtiden, står vi klar.

Ring: 44 22 40 00 for en uforpligtende snak

Inkasso Guide

Læs vores samlede Inkasso Guide her

Få alle fordelene i dag. Få Debtia på dit hold.